Omgaan met paarden
Paardenliefhebbers willen het liefst dat hun paard gezond en gelukkig is, maar ze weten niet altijd hoe ze dat moeten doen. Er valt voor veel paardeneigenaren dus nog een hoop te leren. Ook als je al wat meer weet over het verzorgen van en omgaan met paarden is het goed om altijd je best te blijven doen en bij te leren en daarbij ook open te staan voor nieuwe inzichten en ideeën. Er komt namelijk veel kijken bij het houden van paarden, voor recreatie of voor sport, en een echte paardenliefhebber is nooit uitgeleerd.
De levenswijze van het paard
Om te begrijpen wat er nodig is om een paard mentaal en fysiek gezond te houden, moeten we zijn natuurlijke levenswijze leren kennen. Het paard is namelijk niet ontstaan om ons rijdier en/of lastdier te worden. Het paard is gemaakt zoals het is om in het wild te kunnen overleven, ver van de wereld van mensen. Ondanks dat wij al enkele duizenden jaren met het paard samenleven, heeft deze samenwerking de aard van het paard eigenlijk niet veranderd. Een paard is daarom het gelukkigst als hij zoveel mogelijk kan leven zoals hij dat in het wild doet: daar is hij tenslotte, zowel fysiek als mentaal, voor gebouwd.
Het paard als huisdier
Dit betekent niet dat een paard dat door mensen wordt gehouden per definitie ongelukkig is. Op een bepaalde manier is het leven van een gedomesticeerd paard (een paard dat door mensen wordt verzorgd) beter dan dat van zijn wilde soortgenoten. Hij hoeft tenslotte niet meer op zoek naar eten of water, hij hoeft niet bang te zijn voor roofdieren en als hem wat mankeert dan wordt er voor hem gezorgd. Zijn overlevingskansen zijn dus een stuk hoger. Er zijn trouwens toch ook aanwijzingen dat paarden in het wild wel gemiddeld langer leven dan gedomesticeerde paarden. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat een wild paard geen dagelijks, belastend ‘werk’ hoeft te doen en dus minder snel ‘slijt’. Een grimmigere uitleg is dat we paarden afschrijven en laten inslapen als ze voor ons niet meer van nut zijn, wat vaak al voor het twintigste levensjaar gebeurd. Maar er is hierover helaas nog te weinig onderzoek gedaan om een duidelijke conclusie te kunnen trekken.
Fysieke en mentale gezondheid
Hoe het ook zij, dat een paard gebouwd is om te overleven in het wild, betekent dat we alleen goed voor een paard kunnen zorgen als we hier rekening mee houden wanneer we met onze paarden omgaan. We moeten daarbij denken aan zowel zijn fysieke (lichamelijke) gezondheid als zijn mentale welzijn. Om dit te doen moeten we zijn natuurlijke gedrag en levenswijze leren kennen en begrijpen en die kennis daarna ook toepassen in de manier waarop we met het paard omgaan. Alleen dan kunnen we hem zowel fysiek als mentaal gezond houden.